Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve devlet tarafından tüm araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortası, karşı taraftaki araç veya kişilere verebileceğiniz zararları karşılayarak sizi güvence altına alan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası ile yıllık belirli limitleri aşmamak ile beraber, kaza anında karşı tarafın hasarlarını karşılamaktadır.
Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmaması halinde, sigortasız trafiğe çıkmış olan araç trafikten tamamen men edilir. Bu durum hem daha fazla yük olacak hem de daha çok para kaybına sebebiyet verecektir. Bu yüzden trafik sigortası aksatılmadan yapılmalıdır.
En uygun Trafik Sigortası teklfi almak için bilgilerini doldur 2 dakika içinde size dönelim.
Trafik Sigortası İle Kasko Arasındaki Fark Nedir?
Trafik sigortası ile kasko çok farklı şeyleri güvence altına alan sigorta çeşitleridir. Trafik sigortası ile kasko arasındaki farklar;
- Trafik sigortası zorunlu bir sigorta çeşididir. Kasko sigortası ise tamamen isteğe bağlıdır.
- Trafik sigortası herhangi bir kazaya karışılması durumunda karşı tarafta oluşan hasarları karşılamaktadır. Kasko ise yalnızca sigortalının aracında meydana gelen hasarları karşılamaktadır.
- Trafik sigortasında herhangi bir kaza olması durumunda oluşan hasarın maddi limitini devlet belirler ve her sigorta şirketinde sahiptir. Ancak kaskoda poliçe kapsamı dahlinde belirlenir ve sınırlar poliçe sahibinin seçimine kalmaktadır.
Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?
Her sigortada olduğu gibi trafik sigortasında da belirli teminatlar söz konusudur. Bu teminatlar birçoğu sigorta şirketinde değişiklik göstermez. Trafik sigortasının teminatları şu şekilde listelenebilir;
- Kazada suçlu olunduğu ve karşı tarafa zarar verildiği durumların karşılanması,
- Kaza anında kişinin sağlığında ve aracında meydana gelen zararların karşılanması,
- Kaza sonrası karşıdaki kişinin ölümüne sebebiyet verilmesi halinde, ölen kişinin defin masrafları ve geride kalanlarına manevi tazminatın karşılanması,
- Kaza sonrası şikayet olması durumunda mahkeme giderleri ve avukatlık ücretlerinin karşılanması.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var mı?
Trafik sigortası her kişinin aracına yaptırması zorunlu olan bir sigorta çeşidi olduğu için trafik sigortası yaptırmamanın cezası vardır. Trafik sigortası yaptırmama cezası 2021 yılında 144 TL’dir. Devlet bu ödemeye kolaylık sağlamak amacıyla eğer cezanızı 15 gün içerisinde peşin olarak öderseniz %25 indirimle 108 TL olarak ödemenizi istemektedir.
Trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmanız yanlış bir seçim olacaktır. Kazanın ne zaman geleceği bilinmediği için ödenecek ceza haricinde, karşı tarafa ciddi hasarlar verebilirsiniz. Bu durumda ödenmesi gereken ücretlerde bir hayli fazla olacaktır. Bu pozisyona düşmemek için trafiğe çıkmadan trafik sigortası yaptırılmalıdır.
Trafik Sigortası Fiyatları
Trafik sigortası yaptırılması zorunlu bir sigorta çeşididir. Bu bağlamda fiyatları diğer sigorta türlerine oranla yüksek değil daha uygundur. Trafik sigortasını ruhsat ve araç sahibinin kimlik kartı ile yapmak mümkündür.
Trafik sigortasının fiyatları her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yasal çerçeveler doğrultusunda belirlenmektedir. Zorunlu trafik sigortası primi hesaplanırken bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Trafik sigortası fiyatına etki eden etmenler şu şekildedir;
- İkamet edilen il,
- Sigortalının geçmiş hasar durumu,
- Aracın kullanım amacı,
- Araca ve sigortalıya ait bilgiler,
- Sigorta yaptırmak isteyen kişi tarafından talep edilen ek teminatlar.
Trafik sigortası nedir?
Trafik Sigortası, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar teminat altına alan bir sigortadır.
Trafik sigortasının coğrafi sınırı nedir?
Bu sigorta Türkiye sınırları içinde geçerlidir.
Trafik sigortası poliçesinin başlangıç ve bitiş süreleri ne zamandır?
Sigorta, poliçede, başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin 12.00’de başlar ve öğleyin saat 12.00’de sona erer.
Trafik sigortasında hasar anında sigorta ettirenin yükümlülükleri nelerdir?
Sigorta ettiren, rizikonun gerçekleşmesi halinde aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür:
- Bu sözleşmeye göre, sorumluluğunu gerektirecek bir olayı, haberdar olduğu andan itibaren beş gün içinde sigortacıya ihbar etmek,
- Sigortalı değilmişçesine gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almak ve bu amaçla sigortacı tarafından verilecek talimata uymak,
- Sigortacının talebi üzerine, olayın ve zararın nedeni ile hangi hal ve şartlar altında gerçekleştiğini ve sonuçlarını tespite, tazminat yükümlülüğü ve miktarı ile rücu hakkının kullanılmasına yararlı, elde edilmesi mümkün bilgi ve belgeleri gecikmeksizin vermek,
- Zarardan dolayı dava yolu ile veya başka yollarla bir tazminat talebi karşısında kaldığı veya aleyhine cezai kovuşturmaya geçildiği hallerde, durumdan sigortacıyı derhal haberdar etmek ve zarar ziyan talebine ve cezai kovuşturmaya ilişkin olarak almış olduğu ihbarname, davetiye ve benzeri tüm belgeleri derhal sigortacıya vermek,
- Sigorta konusu ile ilgili başka sigorta sözleşmeleri varsa bunları sigortacıya bildirmek.
Trafik sigortası poliçe primi ne şekilde ödenir?
Sigorta ücreti, prim, Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı’na katılma payı ile sigorta sözleşmesine, bedeline veya primine ilişkin olarak mevcut ve ileride konulacak vergi, resim ve harçlardan oluşur.
Sigorta ücretinin tamamı, sözleşme yapılır yapılmaz poliçenin teslimi karşılığında peşinen ödenir.
Araç işleteninin değişmesi durumunda trafik poliçelerinde ne gibi düzenlemeler yapılması gerekmektedir?
Araç işleteninin değişmesi durumunda trafik poliçelerinde ne gibi düzenlemeler yapılması gerekmektedir?
Trafik sigortalarında zamanaşımının süresi nedir?
Motorlu araç kazalarından doğan zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre tazminat talepleri için de geçerlidir.
Zamanaşımı, tazminat yükümlüsüne karşı kesilirse, sigortacıya karşı da kesilmiş olur. Sigortacı bakımından kesilen zamanaşımı, tazminat yükümlüsü bakımından da kesilmiş sayılır.
Motorlu araç kazalarında tazminat yükümlülerinin birbirlerine karşı rücu hakları, kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdikleri ve rücu edilecek kimseyi öğrendikleri günden başlayarak iki yılda zamanaşımına uğrar.
Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk sigortası yaptırmış bir araca Trafik sigortasında indirim yapılır mı?
Evet, yapılır. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa tabi yolcu taşımacılarının, yolcuya gelebilecek bedeni zararlar için bu Kanun gereğince Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk sigortası yaptırdıklarını belgelemeleri durumunda yüzde 20 oranında indirim yapılır.
Motorlu aracın kazaya karışıp karışmaması Trafik sigortasının primini etkiler mi?
Evet, etkiler. Sigorta şirketleri Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte belirtilen oranlara göre hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulaması yaparlar. İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için dördüncü basamaktan prim uygulanır.
Araçların kayıtlı olduğu il Trafik sigortası primini etkiler mi?
Araçların kayıtlı olduğu il dışında aracın kullanım tarzı, özel veya tüzel şahıslara ait olması, aracın kaza yapması veya yapmamasına, yaptığı kaza sayısına göre araçların primleri farklılık gösterebilir.
Trafik sigortasında tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi veya prim artırımı uygulaması, aracı mı yoksa işleteni mi takip eder?
Tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi veya prim artırımı uygulaması işleteni takip eder. İşleten, sahip olduğu yeni araca ilişkin bilgileri sigorta şirketine bildirir. İşletenin sahip olduğu hasarsızlık indirim hakkı aynı türdeki araçlar için devam eder. İşletenin farklı araç türünde bir araç edinmesi halinde mevcut sözleşme feshedilerek yeni bir sigorta sözleşmesi düzenlenir.
Aracın çektiği römork, yarı römork veya çektiği başka bir aracın neden olduğu zararlar, çeken aracın trafik sigortasından karşılanır mı?
Evet, çeken aracın trafik sigortası araca bağlı çekilen römork, yarı römork veya çekilen diğer bir aracın neden olduğu zararları da kapsar. Ancak römorklar insan taşımada kullanılıyorsa, çeken araçtan ayrı olarak trafik sigortası yapılması gerekir.
Trafik Sigortasında sigortalıya dava açılması halinde, bu giderler trafik sigortası kapsamında mıdır?
Evet. Dava masrafları ile avukatlık ücretleri, poliçe limitleri ile sınırlı olmak kaydıyla trafik poliçesi kapsamındadır. Meydana gelen hasarda sigortalının kusuru yoksa ve yine de açılan bir dava varsa, Trafik sigortası bu masrafları da kapsar.
Trafik Sigortasında sigortalıya dava açılması halinde, bu giderler trafik sigortası kapsamında mıdır?
Evet. Dava masrafları ile avukatlık ücretleri, poliçe limitleri ile sınırlı olmak kaydıyla trafik poliçesi kapsamındadır. Meydana gelen hasarda sigortalının kusuru yoksa ve yine de açılan bir dava varsa, Trafik sigortası bu masrafları da kapsar.
Hasarlı aracımı benim adıma anlaşmalı servise başka biri bırakabilir mi?
Hasarlı aracı servise sigortalının belirleyeceği tüm kişiler bırakabilir.
Kasko isteğe bağlı ek teminatlar nedir?
Kişisel eşya teminatı
Yeni değer klozu
Piyasa değer farkı
Hasarsızlık koruma (Sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir)
Muafiyetsiz cam teminatı
İkame araç teminatı (2 Kaza *15 gün)
Anahtarla çalınma teminatı
Poliçe prim koruma
Kasko araç bedeli nasıl belirlenir?
Araç rayiç değeri her ay Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği tarafından yayınlanan Kasko Araç Değer Listesi baz alınarak belirlenmektedir.
Kasko nedir?
Kasko sigortası sigortalı araca gelebilecek her türlü hasara (yanma, çalınma, hırsızlık, doğal afetler veya kaza) karşı sigortalıyı koruyan bir poliçe türüdür.
Araç noter satışı olmaksızın el senedi ile satılmış ve alan kişi kazaya karışmış ise satan açısından sorumluluk söz konusu olur mu?
Mevzuata göre, araçlara ilişkin mülkiyet değişikliği noter satışı ile mümkündür. Noter satışı olmayan araç için işleten sıfatı değişmez. Her iki tarafın kendi aralarında yapmış olduğu el sözleşmesi satan kişinin sorumluluğunu kaldırmaz.
Aracım çalındığında veya pert olduğunda sigorta şirketi hangi meblağı ödeyecek?
01.04.2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarına göre, Sigorta şirketleri aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almaktadır. Hasar durumunda eksik/aşkın sigorta uygulanmaz. Yeni genel şartlara göre, poliçe üzerinde araç sigorta bedeli belirtilmemektedir. Rayiç değer nedir? Nasıl tespit edilir? Rayiç değer için esas alınacak referansa veya rayiç değeri belirleme yöntemine poliçede yer verilir. Bu yönde bir referans belirlenmemişse veya bu belirleme somut değilse Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğince belirlenerek ilan edilen riziko tarihi itibariyle geçerli rayiç değere ilişkin liste esas alınır.
Sigortalı öldüğünde kasko poliçesinin durumu ne olur?
Tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere devreder. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir.
Alkollü kazada hasarı kasko karşılar mı?
Alkolün kazaya etkisi araştırılarak yasal sınır üzerinde olması durumunda kasko dosyasından tazminat ödemesi yapılmamaktadır.